Hannover-ing

...aneb jak se nám žije v Hannoveru, potažmo ve Springe

sobota 19. listopadu 2011

Maschsee

Maschsee představuje se svými 78 hektary (takový třetinový Prýgl, ale bez sinic) největší vodní plochu v Hannoveru. Je to uměle vytvořené jezero, na délku má 2,4 km, šířka dosahuje od 180 až k 530 metrům. Jak uvádí Wikipedia, je to velmi oblíbená příměstská rekreační oblast – leží prakticky nedaleko centra, v jižní části města. Jméno jezera je odvozeno od slova Marsch (český ekvivalent by měl znít marše), které označuje v severním Německu úrodnou oblast tvořenou naplavenou půdou.

Oblast, ve které bylo jezero vybudováno, původně pravidelně zjara zaplavovala řeka Leine a její přítok Ihme. Jak už to tak bývá, místní obyvatelé nebyli ze záplav zrovna nadšení, vytvoření jezera během třicátých let minulého století mělo pomoci jarní nadílku vody regulovat. Od roku 1986, tedy od 50. výročí stavby, se v Hannoveru v létě každoročně odehrává třítýdenní slavnost Maschseefest, to jsme letos prošvihli.

Západní část jezera je taková víc přírodnější, parková, východní je spíš zase klasická městská promenáda, okolo jezera se dá každopádně chodit na procházku, běhat, jezdit na inline-bruslích, na kole nebo koloběžce, aniž by si pěší a nepěší navzájem překáželi, každý má svoji „dráhu“. Běhači mají dokonce svou šestikilometrovou dráhu přesně vyměřenou a každých 500 metrů je označeno milníkem. Relaxovat se dá i na samotném jezeře, nejen kolem něj. V létě jezdí na jezeře výletní lodě, usilovně se tady vesluje a plachtí, a to i závodně, dokonce tu každý rok bývají evropské závody dračích lodí. K plavání je tu v jižní části plovárna a v zimě se dá na Maschsee i bruslit – pokud je vrstva ledu minimálně 13 centimetrů, vyvěsí město vlajku a hurá na led.

Kolem jezera je i dost zajímavých uměleckých děl, hlavně na jeho východním nábřeží u promenády viz fotky, další na rajčeti.



















Žádné komentáře:

Okomentovat